Nekla - www.syrena.nekla.eu

turystyka-01.jpg bdd0426d4274eb9e0b274362ada61d6d
ŁABĘDZIE PRZY ULICY SŁONECZNEJ W NEKLI
2017-05-30 Artur Kaczmarski
Powrót
Drukuj
Pdf
Wyraź
opinię

W marcu na stawek przy ulicy Słonecznej przyleciała para łabędzi niemych. W kwietniu przez dwa tygodnie wybudowała z kawałków starej trzciny ogromne gniazdo. W maju po 35 dniach wylęgło się siedem małych łabędzi. Nasuwa się pytanie dlaczego dopiero w tym roku osiedliły się na naszym stawku? Odpowiedź jest prosta: dostępność pokarmu (roślinność wodna stanowi 95% pokarmu łabędzi) oraz ułatwione lądowanie na powierzchni stawu po wycięciu w tym roku ogromnych wierzb, które rosły na skraju zbiornika

W Polsce co roku gniazduje kilka tysięcy par łabędzi niemych na zbiornikach wodnych o różnej wielkości (od dużych jezior po niewielkie zbiorniki wodne jak np. nasz stawek przy  ul. Słonecznej). Poniżej przedstawię kilka faktów liczbowych o łabędziu niemym:

  • długość ciała łabędzia: 125-160cm,
  • rozpiętość skrzydeł  200-240cm
  • waga 6,5-15 kg samice, samce nawet mogą osiągać wagę ponad 20kg.

Samice są wyraźnie mniejsze od samców i mają mniejszy tzw. guz nad dziobem. Łabędzie łączą się w trwałe, dozgonne pary. Samica składa zazwyczaj 5-7 jaj, które wysiaduje głównie ona przez 35-36 dni, samiec natomiast w tym czasie strzeże gniazda. W większości przypadków pisklęta są szare (od 5 % do 10% mogą być białe). Po 130-150 dniach osiągają lotność. Dojrzałość łabędzie osiągają w wieku 3-4 lat. Wbrew nazwie gatunek ten wcale nie jest niemy - wydaje różne chrapliwe, syczące i niezbyt głośne dźwięki. Prawdopodobnie nazwa wzięła się stąd, że porównano go z głosami jego kuzyna łabędzi krzykliwego (nielicznie gniazduje w Polsce), który głośno i często odzywa się. Broniące swego terytorium, na którym znajduje się gniazdo z młodymi łabędzie bez wahania zaatakują lisa, psa lub obcego łabędzia. Wywrócą również kajak lub ponton, który zbliży się zbyt blisko gniazda lub pary z małymi łabędziami. Łabędź żywi się roślinnością wodną, czasami trawami. Sporadycznie zjada ślimaki, kijanki, larwy owadów. Późną jesienią łabędzie odlatują na zimowiska: na niezamarzające zbiorniki zaporowe, płytkie brzegi mórz. Para łabędzi często w następnym roku wraca na stare gniazdo.

PONIŻEJ ZNAJDĄ PAŃSTWO KILKA UWAG, DZIĘKI KTÓRYM NIE ZASZKODZIMY NASZYM ŁABĘDZIOM

  • Nie wolno karmić łabędzi chlebem - chleb w nadmiarze uszkadza wątrobę łabędziom.
  • Jeżeli już dokarmiać łabędzie to gotowanymi bez soli warzywami, obierkami ziemniaków, marchwią, Można robić tylko w przypadku gdy zbiorniki wodne zamarzną i ziemię pokryje gruba warstwa śniegu.
  • Zbyt wczesne dokarmianie ptaków wodnych spowoduje pozostanie ich na niewielkich zbiornikach. Potem gdy nastaną mrozy i zimowa zawierucha, takie łabędzie dosłownie i w przenośni pozostaną na p lodzie. Tymi ptakami będą musiały się zająć służby miejskie, schroniska lub ogrody zoologiczne.

ŁABĘDZIE W POLSCE SĄ OBJĘTE OCHRONĄ  PRAWNĄ - NIEWOLNO RZUCAĆ KAMIENIAMI W ŁABĘDZIE, NISZCZYĆ ICH GNIAZD, ZABIJAC I ICH PŁOSZYĆ !!!!

Mariusz Zając, Sekretarz SHPiPE ,,Kakadu”

 Materiały źródłowe:

1) PTAKI POLSKI A.G. Kruszewicz  .

2)Łabędź niemy królewski ptak -Tajemnice przyrody polskiej.

Powrót
Drukuj
Pdf
Wyraź
opinię
IV nekielski bieg do lata2.jpg 12ba1f18ed81b41055ff3f01945b1d90
2017 logo_biegu3_rgb_230.jpg 407b060c68e59a9264fd23aa1a69b946